Education | |
ปร.ด. (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วท.ม. (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ วท.บ. (เกียรตินิยม) (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ |
|
Research Areas | |
Near-infrared (NIR) spectroscopy for food quality applications Statistical modeling and multivariate analysis techniques in food product development |
|
Current Researches | |
Nondestructive quality evaluation of food products by using Near-infrared (NIR) spectroscopy |
|
Special Research Units | |
Non-destructive Quality Analysis (NQA) PIRUN : Product Innovation Research Unit Rice and Rice Products หน่วยวิจัยทางประสาทสัมผัสและผู้บริโภคแห่งมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ |
|
Courses | |
01054351 หลักการพัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร 01054352 ปฏิบัติการหลักการพัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร 01054451 เทคนิคสำหรับพัฒนาผลิตภัณฑ์ 01054452 ปฏิบัติการเทคนิคสำหรับพัฒนาผลิตภัณฑ์ 01054511 เทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์ |
|
Publications and Presentations | |
Kittisuban P., P. Ritthiruangdej, M. Suphantharika. 2014. Optimization of hydroxypropylmethylcellulose, yeast ß-glucan, and whey protein levels based on physical properties of gluten-free rice bread using response surface methodology. LWT - Food Science and Technology, Volume 57(2) :738-748. Ritthiruangdej, P., R. Ritthiron, H. Shinzawa, Y. Ozaki. 2011. Non-destructive and rapid analysis of chemical compositions in Thai steamed pork sausages by near-infrared spectroscopy. Food Chemistry 129: 684–692. Ritthiruangdej, P., W. Srikamnoy, T. Amatayakul. 2011. Optimization of jackfruit sauce formulations using response surface methodology. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 45: 325 – 334. Shinzawa, H., P. Ritthiruangdej, Y. Ozaki. 2011. Kernel analysis of partial least squares (PLS) regression models. Applied Spectroscopy 65: 549-556. Ritthiruangdej, P., S. Paranbankled, S. Donchedee, R. Wongsagonsup. 2011. Physical, chemical textural and sensory properties of dried wheat noodles supplemented with unripe banana flour. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 45: 500 – 509. |