Assoc.Prof. Pitiporn Ritthiruangdej (Deputy Head of Department)
รศ.ดร. ปิติพร ฤทธิเรืองเดช (รองหัวหน้าภาควิชา)
Tel :
+66-2562-5004 ext. 5564
E-mail :
pitiporn.r@ku.ac.th
Education :
ปร.ด. (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
วท.ม. (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์
Research Areas :
Near-infrared (NIR) spectroscopy for food quality applications
Statistical modeling and multivariate analysis techniques in food product development
Education
 

ปร.ด. (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

วท.ม. (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

วท.บ. (เกียรตินิยม) (พัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

   
Research Areas
 

Near-infrared (NIR) spectroscopy for food quality applications

Statistical modeling and multivariate analysis techniques in food product development

   
Current Researches
 

Nondestructive quality evaluation of food products by using Near-infrared (NIR) spectroscopy

   
Special Research Units
 

Non-destructive Quality Analysis (NQA)

PIRUN : Product Innovation Research Unit

Rice and Rice Products

หน่วยวิจัยทางประสาทสัมผัสและผู้บริโภคแห่งมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

   
Courses
 

01054351 หลักการพัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร

01054352 ปฏิบัติการหลักการพัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร

01054451 เทคนิคสำหรับพัฒนาผลิตภัณฑ์

01054452 ปฏิบัติการเทคนิคสำหรับพัฒนาผลิตภัณฑ์

01054511 เทคโนโลยีการพัฒนาผลิตภัณฑ์

   
Publications and Presentations
 

Kittisuban P., P. Ritthiruangdej, M. Suphantharika. 2014. Optimization of hydroxypropylmethylcellulose, yeast ß-glucan, and whey protein levels based on physical properties of gluten-free rice bread using response surface methodology. LWT - Food Science and Technology, Volume 57(2) :738-748.

Ritthiruangdej, P., R. Ritthiron, H. Shinzawa, Y. Ozaki. 2011. Non-destructive and rapid analysis of chemical compositions in Thai steamed pork sausages by near-infrared spectroscopy. Food Chemistry 129: 684–692.

Ritthiruangdej, P., W. Srikamnoy, T. Amatayakul. 2011. Optimization of jackfruit sauce formulations using response surface methodology. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 45: 325 – 334.

Shinzawa, H., P. Ritthiruangdej, Y. Ozaki. 2011. Kernel analysis of partial least squares (PLS) regression models. Applied Spectroscopy 65: 549-556.

Ritthiruangdej, P., S. Paranbankled, S. Donchedee, R. Wongsagonsup. 2011. Physical, chemical textural and sensory properties of dried wheat noodles supplemented with unripe banana flour. Kasetsart J. (Nat. Sci.) 45: 500 – 509.