Assoc.Prof. Rungnaphar Pongsawatmanit
รศ.ดร. รุ่งนภา พงศ์สวัสดิ์มานิต
Tel :
+66-2562-5008
สายใน 5508
E-mail :
rungnaphar.p@ku.ac.th
Education :
D.Agr. (Agricultural Chemistry), The University of Tokyo
M.S. (Food Process Engineering), สถาบันเทคโนโลยีแห่งเอเซีย
Research Areas :
วิศวกรรมกระบวนการแปรรูปอาหาร
การใช้ไฮโดรคอลลอยด์ในการพัฒนาผลิตภัณฑ์
Education
 

D.Agr. (Agricultural Chemistry), The University of Tokyo

M.S. (Food Process Engineering), สถาบันเทคโนโลยีแห่งเอเซีย

วท.บ. (เกียรตินิยมอันดับ 1) (พัฒนาผลิตภัณฑ์) มหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์

   
Research Areas
 

วิศวกรรมกระบวนการแปรรูปอาหาร

การใช้ไฮโดรคอลลอยด์ในการพัฒนาผลิตภัณฑ์

การประเมินอายุการการเก็บของผลิตภัณฑ์ / Snack technology

การประเมินอายุการเก็บ

Rice and starch technology

   
Current Researches
 

Shelf life evaluation of agricultural products

Analysis of antioxidant capacity of herbs on the stability of food products

Analysis and control of physical properties and stability in starch-based products using hydrocolloids

Ingredients for quality and shelf life enhancement

   
Special Research Units
 

PD-FIP : Product Development with Food Ingredients and Process

   
Courses
 

01054654 สมบัติทางกายภาพในการพัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร

01054231 หลักเบื้องต้นวิศวกรรมการแปรรูป

01054232 ปฏิบัติการหลักเบื้องต้นวิศวกรรมการแปรรูป

01054353 หลักการพัฒนากระบวนการ

01054354 ปฏิบัติการหลักการพัฒนากระบวนการ

01054554 การประเมินอายุการเก็บของผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร

01054653 ไฮโดรคอลลอยด์สำหรับการพัฒนาผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร

01054547 สมบัติทางกายภาพของผลิตภัณฑ์อุตสาหกรรมเกษตร

01054642 วิทยากระแสในการพัฒนาผลิตภัณฑ์

01054652 ส่วนผสมในการพัฒนาผลิตภัณฑ์

   
Publications and Presentations
 

Prabpree, R. and R. Pongsawatmanit. 2011. Effect of tapioca starch concentration on quality and freeze-thaw stability of fish sausage. Kasetsart Journal (Nat. Sci.), 45 (2), 314-324.

Chaethong, K., D. Tunnarut and R. Pongsawatmanit. 2012. Quality and color parameters of dried chili and chili powder pretreated by metabisulfite soaking with different times and concentrations. Kasetsart Journal (Nat. Sci.), 46 (3), 473-484.

Chaiya, B., R. Pongsawatmanit and W. Prinyawiwatkul. 2015. Optimisation of wheat flour based sponge cake formulation containing tapioca starch and xanthan gum. International Journal of Food Science and Technology, 50 (2), 532–540.

Pongsawatmanit, R., P. Chantaro and K. Nishinari. 2013. Thermal and rheological properties of tapioca starch gels with and without xanthan gum under cold storage. Journal of Food Engineering, 117 (3), 333-341.

Chantaro, P., R. Pongsawatmanit, and K. Nishinari. 2013. Effect of heating-cooling on rheological properties of tapioca starch paste withand without xanthan gum. Food Hydrocolloids, 31 (2), 183-194.